مسجد سلیمانیه استانبول-معرفی کامل+فیلم
مسجد سلیمانیه استانبول- Süleymaniye Mosque:
مسجد سلیمانیه یکی از زیباترین مساجد استانبول به حساب می آید که قطعا ارزش بازدید دارد. مسجد سلیمانیه به «مسجد شکوهمند» نیز معروف است و در حال حاضر یکی از مشهورترین جاذبه های استانبول به حساب می آید. مسجد و بناهای اطراف آن به سبک معماری عثمانی و در طی سال های ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ توسط معمار سینان ساخته شد. سینان همچنین معمار مسجد سلیمیه قونیه نیز بوده است.
مسجد سلیمانیه ( انگلیسی: Süleymaniye Mosque، ترکی: Süleymaniye Camii ) نه تنها خیره کننده، بلکه شاهکاری از معمار معروف “سینان” (Mimar Sinan) می باشد. این مسجد به دستور سلطان سلیمان اول، یا سلیمان کبیر، بزرگترین و ثروتمند ترین سلطان عثمانی ساخته شده است. ساخت بنا در سال ۱۵۵۰ آغاز شد و ۳۵۰۰ صنعتگری که روی آن کار می کردند ماموریت خود را طی ۷ سال به اتمام رسانیدند. مسجد بر تپه ی سوم استانبول واقع شده است و دومین مسجد بزرگ شهر می باشد.
همانند اکثرِ دیگر مساجد امپراتوری ، مسجد سلیمانیه تنها برای پرستش ساخته نشده است. به جز سرسرای عبادت ( camii ) و حیاط ( avlu )، عمارت همچنین شامل چهار مدرسه ی قرآن ( medrese )، حمام ( hamam )، یک بیمارستان، یک کاروانسرا ( kervansaray ) و یک آشپزخانه عمومی ( imaret ) که برای فقرای مسلمان، مسیحی و یهودی غذا آماده می کرد، می شد.
همچنین خوب است بدانید که پادشاه عثمانی سلطان سلیمان اول دستور ساخت این بنا را داده بود. در مجموعه مسجد سلیمانیه ایوانی سه طرفه، باغ های خوش منظر، گنبد مرکزی، چهار مناره به همراه ۱۰ بالکن زیبا دیده میشود. تعداد بالکن ها نماد سلطان سلیمان، دهمین سلطان امپراتوری عثمانی است و از آن رو که سلطان سلیمان عثمانی دستور ساخت این بنا را داده بود، به نام سلیمانیه شهرت یافته است.
در تور ترکیه یکی از مقصد های گردشگری، مسجد سلیمانیه استانبول است، زیرا شاهکار معماری مساجد استانبول بوده و به لحاظ وسعت و بزرگی، خیره کننده و حیرت آور می باشد.
ویدیوی نمایشی “مسجد سلیمانیه در استانبول “رو از اینجا در سایت استانبول سرا ببینید👇👇
مسجد سلیمانیه که روزانه توجه بسیاری از گردشگران را به خود جلب می کند و بسیاری از گردشگران استانبول از این مسجد بازدید و درباره قدمت و جاذبه های این بنا اطلاع کسب میکنند. این مسجد که یکی از زیباترین مساجد موجود در شهر استانبول میباشد، در قسمت غربی خلیج استانبول بنا شد. مدارک نشان می دهند که ۳۵۲۳ کارگر در ساخت آن همت گماردند.این مسجد خاطرات تلخی نیز دارد، در سال ۱۶۶۰ در آتش سوخت، ستونهای بزرگش بعدا نقاشی شد و بعدها در سال ۱۹۵۶ بازسازی شد.
از جمله مواردی که با ورود به کشور ترکیه و شهرهای گوناگون و متعدد آن به خصوص شهر استانبول به راحتی و در هر گوشه ای از شهر می توان آن را مشاهده کردآثار و ساختمان های به جا مانده از دوران سلطنت ترکان عثمانی است ، در واقع یکی از مواردی که سبب شده تا استانبول به یک شهر تاریخی و بسیار زیبا تبدیل شود همین بناها و آثار به جا مانده از دولت عثمانی و معماری خیره کننده و بسیار هنرمندانه آن ها است .
در شهر استانبول تا چشم کار می کند افراد می توانند مسجد ها و بناهای مذهبی بسیار تماشایی و خیره کننده را مشاهده کنند که البته از جمله این بناهای مذهبی فوق العاده می توان به مسجد سلیمانیه استانبول ( Suleymaniye Mosque ) اشاره کرد ، این مسجد که مساحت فراوانی از شهر استانبول را به خود اختصاص داده به قدری زیبا و با شکوه است که می تواند تمامی گردشگران استانبول را به حیرت و شگفتی وا دارد ، پس اگر شما هم به این مسجد خارق العاده و بی نظیر علاقه مند شده اید می توانید در ادامه با ما همراه باشید تا به اطلاعات کامل و جامع تری در مورد آن دست پیدا کنید .
این مسجد به دلیل موقعیت مکانی از هر طرف زیبایی به مخاطب هدیه میدهد.از یک طرف تنگه بسفر و از طرف دیگر سرسبزی و فضای سبز اطرافش. داخل مسجد هم. فضایی خیلی قشنگی دارد،که لوسترها و چراغ های بزرگی که از سقف تا نزدیکی سطح زمین آویزان شده است و به محیط آرامش خاصی میبخشد.چه خوب میشود که حداقل نیم ساعت از اتمسفر این فضا لذت برد. مقبره خرم سلطان و سلطان سلیمان هم در همین مکان می باشد.
زمانیکه وارد مسجد می شوید متوجه خواهید شد که مسجد با داشتن ۵۹ متر طول و ۵۸ متر عرض دارای ابعادی حیرت آور می باشد. گنبد اصلی ۵۳ متر ارتفاع دارد؛ دقیقا دو برابر قطر ۴/۲۶ متری خود. ستون هایی که تکیه گاه گنبد هستند بسیار مبتکرانه داخل دیوار ها جاسازی و پنهان شده اند. دکوراسین داخلی با وجود ساده بودن بسیار تاثیرگذار و دلنشین است، مخصوصا هنگامیکه نور خورشید از ۲۰۰ پنجره ی رنگی مسجد به داخل آمده و فضا را روشن می کند.
توجه داشته باشید که سبک معماری آن نیز همانند دیگر کارهای سینان و معماران عثمانی ترکیبی از سبک معماری بیزانسی و اسلامی می باشد ، بر پایه رسمی که در آن دوره متداول بوده است. این مسجد دارای ساختمان های جنبی مانند مدرسه ، حمام ، کتابخانه ، کاروانسرا ، بیمارستان و آشپزخانه عمومی نیز بوده که جالب است بدانید که این گونه ساختمان های جنبی را ” کلیه مسجد ” که به ترکی عثمانی ” جامی کولیه سی ” نیز نامبرده می شود.
معماری این مسجد فرار و نشیب های زیادی به خود دیده است چرا که مسجد سلیمانیه در سال ۱۶۶۰ در آتش ویران شد و همچنین متاسفانه بخشی از گنبد آن در سال ۱۷۶۶ براثر زلزله فروریخت که مهم است بدانید مرمت های بعدی به نوعی صورت گرفت که تزئینات اصلی آن حفظ و باقی بماند.
همچینین در بخش زیرزمین مسجد سلیمانیه تعداد زیادی کانال کنده شده وجود دارد که از طریق آن امکان دسترسی به مخازن آب مورد نیاز مسجد و بناهای جانبی آن فراهم شده و در ضمن معمار سینان سازنده این بنای تاریخی با کندن این کانال ها و باز کردن دریچه های آن به درون مسجد امکان خنک شدن محوطه درون مسجد در تابستان و گرم شدن آن در زمستان را فراهم کرده است که این خود کار بسیار مهم و بزرگی در حق این مسجد محسوب میشده است .
در ادامه این مطلب قسمتهای مختلف مسجد سلیمانیه را معرفی خواهیم کرد و چنانچه مایل هستید با سایر جذابیتهای این شهر آشنا شوید، میتوانید با بازدید از صفحات آثارتاریخی استانبول و دیدنی های شهر استانبول سفری در قالب کلمات و تصاویر به دل استانبول زیبا داشته باشید.
تاریخچه ی مسجد سلیمانیه:
شاید برایتان جالب باشد که بدانید یکی از عناوین و لقب های که به شهر استانبول داده شده است “شهر هزار مسجد” می باشد که البته دلیل این امر ساخت هفت مسجد در بالای تپه ها و ارتفاعات این شهر در گذشته بوده است و درست از این رو است که ما در این شهر می توانیم شاهد تعداد بی شماری از مسجد های کوچک و بزرگ باشیم.
همچنین ناگفته نماند که یکی از عواملی که سبب شده تا در استانبول مسجدهای بی شماری وجود داشته باشد توجه بیش از اندازه دولت مسلمان عثمانی به ساخت مسجد های گوناگون در هر گوشه و کنار این شهر است ، در واقع زمانی که عثمانیان توانستند قسطنطنیه و یا همان استانبول امروزی را فتح کنند تلاش ویژه و خاصی برای توسعه و ساخت مسجد از خود به خرج دادند و پادشاهان در دوره های مختلف به معماران خود دستور ساخت مسجد به نام خود یا پدرانشان می دادند تا همیشه اسم و نامشان در تاریخ ثبت شود که از جمله این مسجد ها می توان به مسجد سلیمانیه اشاره کرد.
در این عمارت مذهبی بزرگ، عناصر معماری اسلامی و بیزانسی ترکیب شده اند. این بنا مناره های بلند و باریک را در سبک کلیسای بیزانسی ایا صوفیه، با ساختمان هایی دارای گنبد های بزرگ که با نیم گنبد مستحکم شده اند، ترکیب کرده است.
طراحی مسجد سلیمانیه نمایشگر تصور سلطان سلیمان از خودش به عنوان “سلیمان دوم” است. این حقیقت به قبة الصخرة که بر مکان معبد سلیمان بنا شده و مباهات ژوستنین هنگام تکمیل ساخت ایا صوفیه ( “سلیمان! من از تو پیشی گرفته ام!” ) اشاره دارد.
مسجد سلیمانیه که در عظمت، چیزی کم از بناهای ساخته شده قبل از خود ندارد، گواهی بر اهمیت تاریخی سلطان سلیمان است. با این وجود، سلیمانیه از الگوی اصلیش، ایا صوفیه کوچکتر است. مرمت های متعدد مسجد آنچه از دکوراسیون اولیه ی سینان باقی مانده بود را نابود کردند ( پاکسازی های جدید نشان می دهند که سینان قبل از اینکه رنگ غالب گنبد را قرمز کند، رنگ آبی را امتحان کرده بود).
موضوع حائز اهمیت در مورد مسجد سلیمانیه این است که همانند دیگر بناهای تاریخی واقع در استانبول ، بلایای بسیاری را به خود دیده است مثلا در سال ۱۶۶۰ میلادی دچار آتش سوزی سختی شد و بعد از آن خوشبختانه سلطان محمد چهارم دستور مرمت و بازسازی آن را داد و در ادامه در سال ۱۷۶۶ بخشی از گنبد این مسجد در زلزله فرو ریخته و در اواسط قرن ۱۹ نوسازی های لازم بر روی آن انجام گرفت و طی جنگ جهانی اول مجدد مسجد بار دیگر مورد آتش سوزی قرار گرفت چرا که در آن موقع از حیاط به عنوان انبار اسلحه استفاده میشد و برخی از مهمات آتش گرفتند و دوباره مسجد بار دیگر در سال ۱۹۵۶ مرمت شد و از سال ۲۰۰۸ میلادی به طور کامل دوباره بازسازی شد و نما و جلوه ای خاص را پیش روی علاقه مندان قرار داد.
اگر به استانبول میروید حتما به دیدن این محل بروید و از منظره زیبا و آرامش آن لذت ببرید.
معماری مسجد سلیمانیه:
کوکا سینان با دقت تمام جزئیات مسجد را طراحی کرده ، در سال ۱۵۵۱-۱۵۵۷ به نمایندگی از سلیمان باشکوه ساخته شده است . وقتی نام ذکر شده است ، بخشی که در ذهن ظاهر می شود ، تنها بخشی از عبادت است ، اما ساختار در واقع بخشی از مجموعه Süleymaniye است .
مسجد جامع سلیمانیه که دومین مسجد بزرگ استانبول است به دستور سلطان سلیمان اول و به دست معمار سینان در سالهای ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ ساخته شده است. بعد از مدت۷سال برپا شده است.
این مسجد در شمال دانشگاه استانبول واقع شده است و چشم انداز گلدن هورن را دارد. ارتفاع گنبد این مسجد ۵۳ متر و قطر گنبد ۲۷٫۵ متر است. همچنین این بنا به سنت عثمانی چهار گل دسته دارد که نشان از این می باشد که این مسجد به دستور یک پادشاه ساخته شده است.
سبک معماری آن نیز مانند دیگر کارهای معمار سنان و معماران عثمانی ترکیبی از سبک معماری بیزانسی و اسلامی است. بر پایه رسم آن دوره این مسجد دارای ساختمانهای جانبی نظیر حوزه علمیه، حمام، کتابخانه، کاروانسرا، بیمارستان و آشپزخانه عمومی نیز است. اگرچه این مسجد کمتر از ایاصوفیه مزین شده است ولی هنوز تشابهات زیادی بین آن دو می توان یافت چرا که به دست یک معار ساخته شده اند.
در باغ پشت سلیمانیه به جز آرامگاههای سلطان سلیمان اول، همسر و دخترش، آرامگاههای سلطان سلیمان دوم و سلطان احمد دوم قرار دارد. پس از گذشت سه سال ترمیم گسترده توسط معماران و خوشنویسان و تحت نظر مورخان تاریخ و همچنین هزینه شش میلیون و سیصد هزار یورو در عید قربان سال ۲۰۱۰ این مسجد دوباره بازگشایی شد.
مجموعه سولیمانیه دومین گروه بزرگ ساختمانی است که پس از فاتح در امپراتوری عثمانی ساخته شده است. به لطف موقعیت مکانی عالی ، کاخ طلایی ، مارمارا ، بسفر و کاخ توپکاپی را می توان به راحتی از باغ دید.
مسجد سلیمانیه از جمله مساجد معروف دوره عثمانی استانبول ترکیه است که همه ساله گردشگران بیشماری را به سوی خود جذب می کند.
مسجد سلیمانیه که میمار سینان آن را اثر مسافر من می نامد ، یکی از باشکوه ترین آثار معماری کلاسیک عثمانی به حساب می آید. ساخت تکنیک های ساخت و ساز ، که می تواند در مقایسه با دوره کاملاً پیشرفته در نظر گرفته شود ، از اهمیت بالایی برای مسافران برخوردار است تا علاقه زیادی به ساختار باشکوه در تپه مشرف به شبه جزیره تاریخی استانبول نشان دهند.
ویدیوی نمایشی “معماری مسجد سلیمانیه در استانبول “رو از اینجا در سایت استانبول سرا ببینید👇👇
بازدید کنندگان با توجه به سایر بناهای بزرگ مذهبی در امپراتوری عثمانی ، با یک معماری ساده مورد استقبال قرار می گیرند. از این منظر ، باشکوه ترین بخش داخلی سلیمانیه که شباهت زیادی به مسجد ایوب سلطان دارد ، گنبد سورات النور است که توسط خطاطان حسن شلبی نوشته شده است.
گنبد بزرگ از جاهای مختلف آورده شده و توسط ۴ ستون بزرگ متصل به سازه پشتیبانی شده است. معبد بعلبک در دره بقاع ، شهر اسکندریه ، کاخ توپکاپی و منطقه وفا مکانهایی است که این ستون ها آورده شده اند.
اصلی ترین ویژگی هایی که به هر مسافری که به این شهر می آید ، می تواند به لیست مکان های بازدید در استانبول بیفزاید ، محصول هوش منحصر به فرد میمار سینان است. حتی امروزه ، این مسجد خط تقریباً کامل آکوستیک را توسط معمار استاد حفظ کرده است ، ۶۵ مکعب مرتب شده در اطراف گنبد فراهم شده است.
این مسجد دارای گنبد بزرگی به قطر ۲۶٫۵ متر است که روی چهار پای فیل صورتی قرار دارد و عمق آن دو برابر قطر گنبد است. برای نورپردازی این گنبد آجرهای مخصوصی ساخته شده و از این آجرها در ساخت گنبد استفاده شده است. علاوه بر این ، سنگ های تشکیل دهنده دیوارهای مسجد توسط لنگرهای آهنی به یکدیگر متصل شده و سرب مذاب در این لنگرها ریخته می شود. این مسجد با ۱۲۸ پنجره و صدها شمع روشن شده است.
سینان تخم شترمرغ را در وسط لوسترها قرار داد تا موجودات زنده ای که می توانند به جماعت و ساختار آسیب برساند از بین نرود. اولین اتاق تجاری ساخته شده تا آن زمان مانع از آلوده شدن نور شمع ها و لامپ های روغنی محیط زیست می شود. این اتاق که دارای ۲ پنجره ای است که به بیرون باز می شود ، در بسیاری از مکاتبات مهم جمع آوری و مورد استفاده قرار می گیرد.
همچون دیگر مساجد امپراتوری استانبول، حیاط بزرگی (Avlu) در غرب مسجد قرار دارد. حیاط عظیم مسجد سلیمانیه با مجموعه ای از ستون های مرمر، گرانیت و سنگ آذرین احاطه شده است. مناره ها در چهار گوشه ی مسجد قرار گرفته اند.
گنبد از اطراف با نیم گنبدها، و از شمال و جنوب با طاق هایی با پنجره های مزینِ تقویت شده توسط مونولیت های آذرین، احاطه شده است. سینان تصمیم گرفت با پوشاندن استحکامات عظیمِ شمال/جنوب این ستون های مرکزی، معماری ای کاملا نوآورانه انجام دهد. او استحکامات را درون دیوار ها به صورتی قرار داد که برجستگی نیمی از آنها در داخل و نیمه ی دیگر در خارج ساختمان قرار گیرد و سپس با ساختن گالری های ستون دار، برجستگی ها را پنهان کرد.
یک گالری یک طبقه ای داخل بنا و گالری ای دو طبقه در خارج وجود دارند. دکوراسیون داخلی ظریف است و تعداد محدودی کاشی ایزنیکی در آن به کار رفته است. طراحی محراب و منبر ساده و با مرمر سفید صورت گرفته است. بخش های چوبی کم تعدادند و با طرح های ساده با عاج و صدف مروارید تزئین شده اند.
مسجد سلیمانیه ، نخستین بنایی که ارزش دیدن آن را در ، پس از درگذشت سلطان دوم توانا دارد . این بنا توسط سلیم معمار سینان ساخته شده است و نمای خارجی مقبره هشت ضلعی با آینه و مرمر تزئین شده است. فضای داخلی با کاشی های قرن شانزدهم ، کارهای مدادی ، نجاری چوبی ساخته شده است.
Hacer- Stone ، واقع در استوانه در دروازه ورودی ، شیئی است كه مسافران باتجربه ای كه به مقبره می آیند بیشترین علاقه را دارند. از آنجا که بسیاری از بازدید کنندگان از ارزش این سنگ قدردانی نمی کنند ، تنها همسر این سنگ در کعبه قرار دارد و اجازه لمس آن وجود ندارد.
یکی دیگر از زیارتگاه هایی که متعلق به حرم سلطان است ، مجلسی است که بیشترین بازدید کننده را در مسجد به خود جلب می کند. این بنا توسط سینان در سال ۱۵۵۸ پس از مرگ تنها همسر وی ساخته شده است.
نمای مقبره که از لحاظ ساختاری شبیه به کانونی است ، با کار سنگی فعالیت خود را به دست آورد. عنصر دیگری که هنگام ورود به مقبره که دارای کتیبه ای نوشته شده از کلمه توحید مقابل دروازه خود در ورودی است ، ممکن است مورد توجه شما قرار گیرد ، قرقره ای با تسکین آیات است.
کاشی هایی که تزئین کننده داخلی مقبره است از رنگ ها و الگوهای گیاهی متنوعی برخوردار است. کاشی های سیاه این سازه که با تکنیک های مختلف لعاب به چشمک زده ساخته شده اند ، از نظر کاربرد معماری در رتبه نخست قرار دارند.
اگر از ۲ مقبره ساخته شده با استفاده از سبک معماری غنی بازدید کنید ، اگر به گوشه ای بروید که فتوا یوکوشیو و تقاطع خیابان وجود دارد ، می توانید منطقه مقبره ساخته شده توسط میمار سینان را برای خود ببینید. مقبره که ساخت آن در سال ۱۵۵۶ به پایان رسید ، در مقایسه با سایرین ظاهری نسبتاً ساده دارد.
در طول کار مرمت در سال ۱۹۴۰ ، دیوارها و پنجره های مقبره از ظاهر اصلی آنها برداشته شد و از سنگ و سنگ مرمر تراشیده شده در ساخت مقبره استفاده شده است.
معمار سینان در فضای درونی مسجد سلیمانیه سیستم تهویه هوا نیز ایجاد می کند و در واقع در آن دوران حکومتی که هنوز انرژی برقی شناخته نمی شد ، فضای مسجد با ۲۷۵ شمع بسیار بزرگ روشن می شده است و فضای فوق عرفانی را پدید می آورده است.
البته مشکلاتی هم بوجود می آمد مثلا هوای مسجد دودآلود می شده و تنفس را کمی مشکل می کرده که معمار سینان برای برطرف کردن دود ناشی از شمع های مذکور و جلوگیری از آسیب رساندن این دود به مسجد و جماعت یک اتاقک کوچک در بالای درب ورودی میانی را طراحی کرد و همچنین دریچه هایی در گوشه های مختلف مسجد تعبیه می کند که این موضوع باعث می شود که دود شمع ها در این اتاقک جمع شود ، نکته جالب اینکه معمار سینان در در حال حاظر این اتاقک که به ” اتاق دود “ معروف می باشد یک سیستم مرطوب کننده هوا ایجاد کرد و با تقطیر دود گردآوری شده در این اتاقک بهترین مرکب آن دوران را بدست آورد که با این ابداعات آثار مشهوری که تک تک مسجد سلیمانیه را تزئین کرده با همین مرکب نگاشته و یا ترسیم شده است که همگی جای فکر و تعمل را در بر می دارد .
لازم بذکر است که در وسط این حیاط که بر روی یک طرح مستطیل شکل بنا شده است ، چشمه مسجد وجود دارد.
معرفی مسجد سلیمانیه- Süleymaniye Mosque:
درباره بناهای باستانی عثمانیان، دو چیز بسیار با اهمیت وجود دارد که در نگاه اول بسیار به چشم می آیند: اول اینکه، مکان این بناها با تفکر و ظرافت خاصی همراه بوده است و دوم اینکه، بین کلیات بناهای ساخته شده عثمانی یگانگی و انسجام خاصی همواره برقرار است. که همواره فضای بسیار وسیع و بازی در برابر مسجد باشد.
مسجد سلیمانیه، یکی از زیباترین بناهای استانبول است که به دستور سلطان سلیمان ساخته شده است.یک معمار معروف به نام سینان (Sinan) این ساختار باشکوه را برای یکی از بزرگترین امپراطوران عثمانی طراحی کرده است. با اینکه مسجد سلیمانیه در مقایسه با ایاصوفیه ساده تر بنظر می رسد اما آنها دارای شباهت هایی نیز هستند و دلیل آن یکی بودن معمار آنها می باشد.
در ادامه این مطلب قسمتهای مختلف مسجد سلیمانیه را معرفی خواهیم کرد و چنانچه مایل هستید با سایر جذابیتهای این شهر آشنا شوید، میتوانید با بازدید از صفحات آثارتاریخی استانبول و دیدنی های شهر استانبول سفری در قالب کلمات و تصاویر به دل استانبول زیبا داشته باشید.
مسجد سلیمانیه ( انگلیسی: Süleymaniye Mosque، ترکی: Süleymaniye Camii ) نه تنها خیره کننده، بلکه شاهکاری از معمار معروف “سینان” (Mimar Sinan) می باشد. این مسجد به دستور سلطان سلیمان اول، یا سلیمان کبیر، بزرگترین و ثروتمند ترین سلطان عثمانی ساخته شده است. ساخت بنا در سال ۱۵۵۰ آغاز شد و ۳۵۰۰ صنعتگری که روی آن کار می کردند ماموریت خود را طی ۷ سال به اتمام رسانیدند. مسجد بر تپه ی سوم استانبول واقع شده است و دومین مسجد بزرگ شهر می باشد.
محل احداث این بناها فرقی نمی کند که در بلندی باشد و یا خیر، همواره سازه بناهای عثمانی بسیار وسیع و خود را به بیننده اش تحمیل می کند. تمام جزئیات بکار رفته در ساختمان این گونه بناها، هر چند پر از زرق و برق است، ولی همگی این ظرافتهای بصری و تزئین های صورت گرفته برای آنها در خدمت یک هدف غایی می باشند و آن چیز جز حفظ سادگی و منحصر به فرد بودن این گونه بنا ها نمی باشد. در همین راستا چنانچه قصد آن را داشته باشیم که به یکی از شاهکارهایی که بوسیله معمار معروف ترک ملقب به استاد سینان و شاگردانش در استانبول کنونی اشاره کنیم، می بایست بدون هیچ تردیدی به مسجد سلیمانیه این شهر قدیمی اشاره کنیم. این از آن رو است که این بنای معروف تمام آن مشخصات اساسی را که مربوط به معاری عثمانی است، به شیواترین شکل ممکن به تصویر می کشاند.
این مسجد اعظم که در نوک تپه ایی در منطقه کانتارجیلار بین یک وزارتخانه و دفتر شیخ الاسلام مسجد واقع است، بطرز شکوهمندانه ایی به سمت آسمان کشیده شده است و چیزی هم نیست که جلودار صعودش به سمت بالا باشد. از آنجا، شما می توانید، نگاهی کوتاه و گذرا به دو قاره ای که در این شهر بهم پیوند می خورند یعنی اروپا و آسیا داشته باشید و دو دریایی که استانبول را احاطه می کند.
آن طرف تر، در دور دست ها در امتداد افق، کوههای سر به فلک کشیده بیسینان الیمپوس را می توان دید که به سان شاهدی همیشه حی و حاضر نظاره گر قدرت گرفتن امپراطوری عثمانیان در طی گذر تاریخ بوده است. وقتی چنین تابلوی زیبایی از طبیعت در مقابل دیدگان انسان قرار می گیرد، لاجرم روح و روان انسان با ایده های ناب و خالص صیقل می خورد.
این مسجد اعظم به تاریخ ۹۶۴ هجری قمری یا ۱۵۵۶ میلادی بوسیله سلطان سلیمان بنیان گذاری شده است. در تاریخ ترکیه، این پادشاه به نامه های دیگری چون «بزرگترین» و نیز «عالی ترین» نیز شناخته می شود. این مسجد یک حیاط اندرونی دارد که دور تا دور آن چهار مناره قرار گرفته است. تعداد مناره بکار رفته در ساختمان این مسجد نیز معنای نمادین دارد و به این شیوه پادشاه آن زمان عثمانی قصد داشته است که بیان کند: چهارمین پادشاه آن زمان سرزمین عثمانی بعد از فتح قسطنطنیه بوده است.
این مسجد از جمله مکانهایی هست که آرامگاه سلیمان و همسرش را در خود دارد. این مسجد باشکوه ستون هایی از جنس سنگ های سماق، گرانیت و مرمر دارد. در هر ۴گوشه از این مسجد ۴مناره بلند و بزرگ قرار دارد که نشان دهنده سلطان بودن سلیمان بر استانبول و ۱۰ تراسی که دارد نشان دهنده ۱۰امین امپراطوری عثمانی هاست. توریست های تور استانبول بیشتر از کتیبه های خطی این مسجد که بسیاری از خطاط های عثمانی آن ها را نوشته اند دیدن میکنند. البته ناگفته نماند که اتاق این مسجد به شکل مربع بوده و تا پنجاه متر ارتفاع داشته و به همین جهت زمانی که آفتاب به پنجره های بلند این مسجد برخورد میکند نورهای رنگارنگی در مسجد نمایان میشود.
در ضمن با توجه به اینکه تعداد ایوانهای تمام مناره ها روی هم عدد ده می شده است، این مطلب را در ذهن تداعی می کرده است که وی دهمین سلطان بعد از سلطان عثمان غازی قلمداد مس شده است که جد بزرگ او به حساب می امده است.
دو مناره ایی که در دو طرف مسجد قرار گرفته اند، هر کدام دو ایوان مجزا دارند و دو تای دیگر که در انتهای دیگر حیاط مسجد می باشند هر یک از آنها دارای سه ایوان هستند. بنابراین، در مجموع تعداد کل ایوانها به عدد ده می رسد.
سه درب زیبای مسجد سلیمانیه، هر کدام از یک قوس بیضی شکل عبور می کنند و از طریق قسمت جلویی و دو طرف دیگر حیاط به مسجد می توان دسترسی پیدا کرد. راهرویی متشکل از بیست و چهار گذرگاه طاق دار بصورت مدور گسترانیده شده است و به همین تعداد ستون، طاقهای مزبور را نگه می دارند. جفتی از این طاق ها که نزدیک درب می باشند جنسشان از سنگ آذرین است که باقی مانده دوازده ستون گرانیت صورتی رنگ است که حاوی ده سنگ مرمرین سپید است.
داخل مسجد از نظر وسعت بسیار بهت انگیز است و اندازه تقریبا مربعی شکل آن پنجاه و هشت متر در پنجاه و نه متر است. معمار این مسجد بنام معمار سینان، در طراحی این مسجد تلاش زیادی نمود تا وسعت آن به اندازه مسجد ایاصوفیه و یا همان حاجیا سوفیا برسد. این کار را سینان با حذف ستون های عظیم گنبد و انتقال آن به دیواره ها این مسجد به سرانجام رساند. برای انجام این کار سخت، وی ردیف ستون های یکپارچه پورفیری را زیر تامپون ها در هر دو طرف اضافه کرد. هر چند مسجد سلیمانیه به عظمت مسجد ایاصوفیه نمی رسد، ولی در روشنایی و فراخ بودن به مراتب بهتر از مسجد ایاصوفیه است.
مسجد همچنین دارای حمام، عمارت که آشپزخانه و رستورای شکیلی دارد که غذاهای عثمانی در آن سرو می شود، مدارس آموزش فقه اسلامی، یک بیمارستان(داروالشفاعه)، مدرسه طب، دبستان و یک کاروانسرا/ مهمان خانه برای اقامت رهگذران و گردشگران دارد. بعضی از این ها مثل حمام و عمارت برای بازدید علاقه مندان باز است. همچنین، می توانید از مزار زیبای سلطان سلیمان و بانوی ایشان خرم سلطان در باغی که در پشت مسجد قرار دارد، دیدن کنید. مزار میمار سینان، معمار معروف ترک، در خارج از مسجد، در تقاطع خیابان میمار سینان، خیابان فتوا یکوشو و خیابان شیفاهانه در دسترس بازدید علاقه مندان است.
مسجد سلیمانیه در آتش سوزی در سال ۱۶۶۰ ویران شد و توسط سلطان احمد بازسازی شد. بخشی از گنبد دوباره در طول زمین لرزه ۱۷۶۶ سقوط کرد. تعمیرات بعدی، باعث آسیب رسیدن به آنچه که از دکوراسیون اصلی معمار سینان باقی مانده بود، شد. در طی جنگ جهانی اول نیز، حیاط به عنوان یک انبار اسلحه مورد استفاده قرار می گرفت و زمانی که برخی از مهمات به آتش کشیده شد، مسجد آتش گرفت، تا اینکه در سال ۱۹۵۶، آن را به طور کامل دوباره بازسازی کردند.
مسجد سلیمانیه یکی از بهترین و بینظیرترین مکان های تاریخی و دیدنی استانبول است و در نزدیکی گرند بازار استانبول قرار دارد.که البته هزینه ورودی ندارد.
مقبره های سلیمان، روکسلانا و سنان مسجد سلیمانیه:
پشت مسجد سلیمانیه یک گورستان و آرامگاه شامل مقبره های سلطان سلیمان اول و همسرش روکسلانا ( خرم سلطان ) که به زیبایی بازسازی شده اند، مقبره ی دخترش مهریماه، مادرش صالحه دل آشوب و خواهرش آسیه قرار دارند. دقیقا خارج از دیوار های مسجد و جلوی بنا، آرامگاه معمار سینان واقع شده است.
این آرامگاه ها و مسجد حدود ۳سال مورد ترمیم و بازسازی بوسیله معماران و مورخان و خوشنویسان بوده که البته هزینه بسیار زیاد ۶میلیون یورویی برای بازگشایی آن خرج شده تا این مسجد دوباره زیبایی خود را بدست آورد.
ویژگی های مسجد سلیمانیه:
مسجدی که میمار سینان به عنوان کار مسافر من از آن یاد می کند مسجد سلیمانیه است.
این معمار استاد به لطف ۶۵ مکعب اطراف گنبد ، آکوستیک شگفت انگیزی را در داخل مسجد ایجاد کرد و به او اجازه می دهد تا حتی در دستگاه های فن آوری مانند میکروفون ها در داخل مسجد نماز بخواند.
برای اولین بار ، معمار سینان یک اتاق تجاری برای این مسجد طراحی کرد و تمام کارها را در مسجد جمع آوری کرد. از این آثار برای نوشتن بسیاری از احکام و حروف به عنوان جوهر استفاده شده است. جوهر بسیار ویژه بود. پاک کردن بدون از بین بردن کامل مقاله امکان پذیر نبود.
دو اتاق پنجره اش از اتاق دوده باز شده است. هنگامی که یکی به این پنجره ها نگاه می کند ، می توان علائمی را که توسط الله و دیگری توسط محمد نوشته شده است مشاهده کرد.
معمار سینان تخم شترمرغ را در مرکز لوسترها به عنوان احتیاط در برابر حشرات ، عقرب ها و حشرات قرار داد.اگرچه تخم های زیادی وجود دارند که سالهاست به سرقت رفته و شکسته می شوند ، اما هنوز تخم مرغ مانند روز اول آویزان است.
ابعاد داخل مسجد طبق محاسبه ebcet ساخته شده است.
سلیمان بزرگوار ، میمار سینان و خرم سلطان آرامگاهشان موجود در مجموعه مسجد سلیمانیه می باشد.
مسجد سلیمانیه که تا روز رستاخیز به قول خود میمار سینان از بین نخواهد رفت ، می تواند تا امروز حتی بدون کوچکترین ترک ، حتی اگر در طول تاریخ خود از ۵۰۰ زمین لرزه جان سالم به در برد ، تا امروز زنده بماند.
آرامگاه سلطان سلیمان در مسجد سلیمانیه استانبول:
آرامگاه سلطان سلیمان قانونی, در محوطه ی بیرونی مسجد سلیمانیه در استانبول قرار دارد.مکانی سرشار از احساسات مدفون و داستان ها و زندگی های فراموش شده,سلطان ها و شاهزاده های عثمانی,با هزاران امید و آرزو…
شاهزاده محمد جوانمرگ, سلطان زیباروی افسانه ای; مهروماه سلطان,الکساندرا لاروسای سرخ مو, خرم سلطانِ دربار عثمانی,اولین زن عقدی پادشاه در سلسله ی عثمانیو سلطان سلیمان قانونی, سلیمان با شکوه, …
بنای آرامگاه و بنای مسجد سلیمانیه توسط معمار سینان ساخته شده است.همچنین در بالای ورودیِ آرامگاه تکه ی کوچکی از حجرالاسود جای گذاری شده است.
لازم به ذکر است سلطان سلیمان قانونی در حین حمله ی عثمانی ها به زیگتوار درگذشت.بزرگترین آرزوی او فتح زیگتوار بود و درست نیمه شب قبل از فتح چشم بر جهان فروبست…
وزرا و نزدیکانش برای آنکه از تضعیف روحیه ی لشکر جلوگیری کنند مرگ سلطان را پنهان کرده و به صورت پنهانی اعضای داخلی بدنش را بیرون آورده و او را مومیایی کردند.
بدن مومیایی او در آرامگاهش در سلیمانیه دفن شد اما در طی سالیان طولانی باستان شناسان به دنبال محل دفن دیگر اعضای بدن او بودند که اخیرا مقبره ای مشابه معماری عثمانی ها در مجارستان پیدا شده که احتمال زیادی میرود که دومین قبر سلیمان باشد.
من سلیمان…صدای دوست مرا فرامیخواند…
زمانیکه یک انسان میمیرد چه بر سر قلب او میاید؟
وقتی خون و روح از تن بیرون کشیده شود,چه چیزی بر جای میماند؟
عقل و منطق راهی به این پرسش نمیابد…
و تنها قلب است که این حقیقت را میداند.
جشن وصلتِ بزرگ در راه است.
شکوه یک زندگی فوق العاده ای که نصیب هر بنده ای نخواهد شد.
آسمان بر فرازِ سرم.
نسیمی خنک میان شاخه هایم.
و ریشه هایی که در عمیق ترین خاک ها نشسته است.
من سلیمان…
نه تخت,نه تاج…
فقط عشق و دوستی را برمیگزینم و با خود میبرم.
جهان و انسان بداند و فراموش نکند;تمام شد سلطنت…
تمام شد حزنِ گل ها…
تمام شد این رویا…
نه حکومتی به جای ماند و نه تاجی..
ازین جهانی که دست خالی بدان قدم گذارده بودم, دست خالی میروم.تنها چیزی که ماند یک مشت خاک است و بس…
همه بداند که ازین جهان سلیمانی عبور کرد…
بنده ی عاجز و ناچار پروردگار عالم, سلیمان…
آرامگاه خرم سلطان در مسجد سلیمانیه استانبول:
بنا بر منابع اواخر سده ی شانزدهم و اوایل سده ی هفدهم، چون ساموئل تواردوسکی، شاعر لهستانی که درباره ی خرم سلطان در ترکیه به تحقیق و پژوهش پرداخته است، خرم احتمالا دختر کشیشی ارتودکس از اوکراین بود. او در روهاتین، در ۶۸ کیلومتری جنوب شرقی لووف زاده شد. در دههٔ ۱۵۲۰ در یکی از یورشهای مکرر تاتارهای کریمه به آن منطقه، اسیر و برده شد. احتمالا ابتدا به بازار برده فروشان کافا و سپس به قسطنطنیه منتقل شد و از آنجا برای حرمسرای سلطان انتخاب شد.
نفوذ خرم سلطان بر سلطان سلیمان به سرعت افسانه ای شد. او برای سلطان پنج فرزند به دنیا آورد. با زیر پا گذاشتن عادات و رسوم پیشین، خرم سلطان در نهایت از بردگی خارج شد و به بنده ای آزاد و همسر نکاحی سلطان بدل شد. بدین ترتیب سلیمان قانونی، اولین سلطان امپراتوری عثمانی پس از اورخان غازی شد که همسری رسمی اختیار میکرد. با این ازدواج، موقعیت خرم سلطان در کاخ افزایش یافت و در نهایت با اعمال نفوذ، پسرش سلیم را بر تخت حکومت نشاند.
همچنین خرم سلطان به عنوان مشاور سلطان در امور کشوری عمل مینمود و احتمالا بر امور خارجی و سیاست های بین المللی امپراتوری عثمانی نیز اعمال نفوذ می کرد. دو نامه ای که خرم به سیگیسموند دوم اوگوستوس، پادشاه لهستان نوشته بود، هم اکنون نیز موجودند و در طول حیات او، روابط امپراتوری عثمانی با دولت لهستان صلح آمیز بود. برخی از مورخین اعتقاد دارند که خرم سلطان با استفاده از قدرت سلطان سلیمان، حمله های مکرر تاتارهای کریمه به زادگاهش که برای گرفتن برده انجام میگرفت را کنترل کرده بود.
در کنار دخالتها و دسیسه های سیاسی، خرم سلطان در انجام امور خیریه نیز دستی داشت. ساختن مسجد، دو مدرسه ی قرآنی، فواره و بیمارستان زنان در نزدیکی بازار برده فروشی قسطنطنیه از جمله اقدامات خیریه ی او به حساب می آیند. او دستور داد تا در نزدیکی مسجد ایاصوفیه، حمامی بنا کنند تا عبادت کنندگان بتوانند از آن استفاده کنند؛حمامی که امروزه “حمام خاصگی خرم سلطان “نام دارد.
در سال ۱۵۵۲ در بیت المقدس،عمارت خاصگی سلطان را بنا کرد تا در میان فقرا و نیازمندان غذای رایگان توزیع کند. وی باعث شد که دولت عثمانی به ایران حمله کند همچنین برخی از کارهای قلابدوزی او (یا حداقل قلابدوزی هایی که به سرپرستی او انجام گرفته بود) تاکنون باقیمانده اند؛ از جمله قلابدوزی هایی که در سال ۱۵۴۷ و ۱۵۴۹ به ترتیب به شاه تهماسب و سیگیسموند دوم اوگوستوس اهدا شد.
خرم سلطان در ۱۵ آوریل ۱۵۵۸ درگذشت و در توربهای (آرامگاه گنبدی شکل) زینت شده با نفیس ترین کاشی های ایزنیک که طرحی از باغهای بهشت بر روی آنها نقش بسته است دفن شد. آرامگاه او در نزدیکی آرامگاه سلطان سلیمان، در مسجد سلیمانیه قرار دارد.
آرامگاه معمار سینان در مسجد سلیمانیه استانبول:
“شما یک معمار پیدا می کنید ، اما شما نمی توانید Sinan را پیدا کنید ،
اگر Sinan را پیدا کنید ، سلیمان را پیدا نخواهید کرد … “این سخنان سالها پیش برای مسجد سلیمانیه گفته شد. حقیقت در قلب کلمه را می توان در طول سالها بهتر درک کرد.
این مسجد که تا روز رستاخیز به قول خود معمار سینان از بین نخواهد رفت ، می تواند تا امروز حتی بدون کوچکترین ترک ، حتی اگر در طول تاریخ خود از ۵۰۰ زمین لرزه جان سالم به در برد ، تا امروز زنده بماند. برای درک اینکه چرا ، باید بررسی کنیم که میمار سینان ، که حتی کوچکترین جزئیات را نیز در مسجد می داند ، چه می کند.
این مقبره معمار مسئول کل مجموعه است. یک چشمه گنبدی در گوشه ای از قطعه مثلثی کوچک که از دو خیابان جدا شده ساخته شده است و مقبره سینان که حدود سی سال پس از اتمام این مجموعه درگذشت.
مقبره دیگری در آراسته وجود دارد که با خیابانی به شمال مسجد و در منطقه گورستان کوچک در غرب سلیس مدرسا است.
ساعات بازدید و آدرس مسجد سلیمانیه استانبول:
ساعات بازدید مسجد سلیمانیه:علاقه مندان می توانند هر روز از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۸:۰۰ این این مکان مذهبی دیدن کنند. توجه داشته باشید که در زمان اقامه نماز امکان بازدید وجود نداردو ورود به این مسجد برای غیر از نمازگزاران تا ۳۰ دقیقه بعد از اذان به علت برپایی نماز ممنوع می باشد و در روزهای سه شنبه تعطیل می باشد.
هزینه ورودی مسجد سلیمانیه استانبول :ورود به این مسجد رایگان است.
آدرس : Sinan Aga Mah. Zeyrek Cad. No:4 | Zeyrek, Fatih, Istanbul
نکته قابل توجه برای ورود به مسجد سلیمانیه:همانطور که در راهنمای سفر به مسجد آبی ذکر کردم ، قوانین مربوط به زمان نماز و سبک لباس توسط بازدید کنندگان تعیین می شود. در چارچوب این قوانین ، میهمانانی که مایل به بازدید از سلیمانیه هستند نباید هنگام نماز جماعت وارد مناطق نماز شوند و با لباس مناسب برای فهم اسلامی لباس بپوشند.
آدرس مسجد سلیمانیه استانبول با مترو یا تراموا:
راحت ترین راه دسترسی استفاده از تراموا است؛ شما می توانید با استفاده از تراموا در بازار Beyazit-Grand Bazaar یا دانشگاه Laleli پیاده شده و از آنجا تا مسجد پیاده روی کنید.
بهترین راه رسیدن به مسجد سلیمانیه از طریق خیابان پروفسور صدیق سامی اونار، در حومه ی بازار می باشد. این خیابان هنوز به اسم “کوچه ی معتاد ها” شناخته می شود زیرا چایخانه واقع در آن در گذشته حشیش می فروخته است.
بعد از کوچه وارد یک ورودی می شوید که در دیوار های اطراف مسجد واقع شده است، این مسیر چشم اندازی از باغ های زیبا داراست. بعدِ گذر از وضوخانه وارد حیاط خواهید شد، وسط حیاط یک آبنمای وضو قرار دارد. قبل از ورود به خود مسجد، چهار مناره قابل مشاهده هستند؛ این تعداد مناره تنها برای مساجدی که شخص سلطان دستور ساختشان را می داد مجاز بودند. مناره ها مجموعا ده گالری یا بالکن دارند؛ تعداد مناره ها نشان دهنده ی این حقیقت است که سلیمان کبیر دهمین سلطان عثمانی بوده است.
جاذبه های گردشگری نزدیک مسجد سلیمانیه استانبول:
گراند بازار
مسجد آبی
کاخ توپکاپی
بازار مصری ها
پل گالاتا
اسکله امینونو
سفر به استانبول بدون دیدن مسجدسلیمانیه حتی برای یک سفر کوتاه یک ضرر است. از دیگر جاذبه های استانبول هستند که در نزدیکی این مکان مذهبی واقع شده اند و شما می توانید پس از بازدید از آن ها از این جاذبه های استانبول نیز دیدن فرمایید.
شما می توانید با اظهار نظر در مورد مقاله ما ، بازدیدها ، اطلاعات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
سخن آخر:
خوب اگر دوست دارید حال و هوای سلطنت عثمانی رو درک کنید پیشنهاد میکنم به مسجد سلیمانیه حتما سر بزنید.
اگر سوالی داشتید یا مکان خاصی رو مدنظرتونه که تو سایت استانبول سرا در قسمت نظرات بگید تا بهترین مطالب را در موردشون براتون بذاریم.
اگر تجربه بازدید از مسجد سلیمانیه رو دارید تو بخش کامنت ها تجربه هاتونو با دیگران به اشتراک بذارید.
[toc]
مسجد سلیمانیه- Süleymaniye Mosque:
امتیاز - 100%
100%
امتیاز
مسجد سلیمانیه یکی از زیباترین مساجد استانبول به حساب می آید که قطعا ارزش بازدید دارد. مسجد سلیمانیه به «مسجد شکوهمند» نیز معروف است و در حال حاضر یکی از مشهورترین جاذبه های استانبول به حساب می آید. مسجد و بناهای اطراف آن به سبک معماری عثمانی و در طی سال های ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ توسط معمار سینان ساخته شد. سینان همچنین معمار مسجد سلیمیه قونیه نیز بوده است.